Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Välilevytyrä

Herniated disc

Selkärangan jokaisen nikaman välissä on välilevyjä, ja välilevytyrä tarkoittaa, että välilevy on revennyt ja pullistunut selkäydinkanavaan. Vaurioitunut välilevy voi ärsyttää selkäytimen hermoja ja aiheuttaa tulehduksen. Se tuntuu yleensä säteilevänä kipuna, ja se on yleisintä alaselässä, mutta sitä voi esiintyä myös niskassa tai koko selässä. Useimmiten kipu häviää itsestään, mutta joskus voidaan tarvita leikkausta.

Välilevytyrästä johtuva kipu voi ilmaantua nopeasti tai kehittyä pitkän ajan kuluessa. Ei ole täysin selvää, mistä välilevytyrä johtuu, mutta se johtuu osittain perintötekijöistä. On kuitenkin olemassa malleja, jotka osoittavat, että tietyt elämäntavat ja tavat lisäävät välilevytyrävaurion riskiä: tupakointi, raskas fyysinen työ, raskaat nostot ja pitkäaikainen paikallaan istuminen, kuten toimistotyö.

Jos sinulla on välilevytyrä, kävely ja seisominen voi olla hyvin kivuliasta, mutta kun akuutein kipu on laantunut, on hyvä yrittää liikkua. Tämä nopeuttaa paranemisprosessia. Yritä liikkua mahdollisimman paljon vahvistaaksesi jalka- ja selkälihaksia. Vältä rasittavia liikkeitä, kuten taivuttelua ja nostamista. Yritä löytää hyvä tasapaino liikkumisen ja levon välille. Voit saada hoitoa kiropraktikolta, naprapaatilta tai fysioterapeutilta, joka voi myös auttaa sinua sopivan harjoitusohjelman laatimisessa.

Voit myös kokeilla selkätukia, jotka lievittävät selkään kohdistuvaa painetta esimerkiksi välilevytyrässä, iskiasissa tai selkäydinvammassa, mutta ne voivat olla myös erittäin hyvä vaihtoehto jo ennen kuin sinulla on ongelmia. Hyvän selkätuen avulla saat helpotusta, lisää vakautta ja vähemmän selkäkipuja. Ne tarjoavat helpotusta ja lämpöä, mikä on yleensä hyväksi selälle.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.