Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Selkäkipu

Back Pain

Selkäkipu ja alaselkävaivat koskettavat neljää viidestä ruotsalaisesta jossain vaiheessa elämäänsä, ja ongelmat vaihtelevat tilapäisestä lihaskivusta kroonisiin ongelmiin ja epävakauteen. Selkäkipuja voivat aiheuttaa esimerkiksi väärät liikkeet ja rasitukset, huono ryhti, raskaus, istumatyö, välilevytyrä, liikalihavuus ja stressi. Useimmat selkäkiputyypit voidaan luokitella seuraavasti: selän heikkous, selkäydinvamma, välilevytyrä, iskias tai näiden yhdistelmä. Yhteistä niille kaikille on, että ne aiheuttavat kipua, epämukavuutta ja väsymystä.

Selän heikkous johtuu yleensä niiden lihasten heikkenemisestä, jotka stabiloivat ja keventävät selkärangan välilevyihin kohdistuvaa painetta. Selkäkipu ilmenee yleensä äkillisen liikkeen aikana, kun kaksi vierekkäistä nikamaa lukkiutuu yhdessä heikentyneen selän kanssa. Välilevytyrä tarkoittaa, että vaurioitunut välilevy selkärangassa voi ärsyttää selkäytimen hermoja ja aiheuttaa tulehduksen. Iskias voi olla todellinen tai väärä iskias, jolloin todellinen iskias liittyy siihen, että jännittyneet lihakset tai kaventunut välilevy puristavat iskiashermoa. Väärä iskias liittyy lonkissa, jaloissa tai selässä olevaan hermon puristukseen. Sekä oikealle että väärälle iskiasille on kuitenkin yhteistä se, että kipu säteilee lonkasta tai selästä alas jalkoihin. Selkäkipu on hyvin yleistä myös raskauden aikana, ja tutkimusten mukaan jopa 50-80 prosenttia raskaana olevista naisista kärsii selkäkivusta. Yleisintä on lannerangan kipu, mutta jonkinlainen iskias, johon liittyy selkään ja jalkoihin säteilevää kipua sekä nivelkipua, on myös yleistä.

MITEN SELKÄKIPUA HOIDETAAN?
Selkäkipua voidaan hoitaa monin eri tavoin. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että on aina tärkeää selvittää selkäkivun syy, sillä selkäkipua on hoidettava sen syyn mukaan.
Useimmiten selkäkipu on täysin vaaratonta ja menee yleensä ohi itsestään. Joskus se voi kuitenkin vaatia hoitoa, lääkärinhoitoa tai apuvälineitä, kuten selkätukea tai selkävyötä.
Niille, joilla on selkäkipuja mutta jotka eivät ole aivan varmoja siitä, mistä kipu johtuu, vahva suosituksemme on hakeutua asiantuntevan ammattilaisen avuksi tarkan diagnoosin saamiseksi. Kun diagnoosi on tehty, itsehoito on yleensä paras resepti, mutta ilman diagnoosia on helppo ryhtyä vääriin toimiin vamman kuntouttamiseksi ja pahimmassa tapauksessa kipu voi pahentua. Lääketieteen ammattilaisia voivat olla lääkäri, fysioterapeutti, naprapaatti, kiropraktikko tai osteopaatti. Monissa tapauksissa, joissa ei ole täysin selvää, mistä kipu johtuu, useiden erityyppisten lääketieteen ammattilaisten toinen mielipide voi olla arvokas.

VOIKO SELKÄKIVUN KANSSA HARRASTAA LIIKUNTAA?
Jos sinulla on välilevytyrä, johon liittyy kipua, tai selkäkipu jostain muusta syystä, etkä ole koskaan harrastanut liikuntaa, sinun tulisi harjoittaa koko kehoasi hitaasti, aluksi kyse voi olla kävelystä ja yksinkertaisista kotiharjoitteista, jotta voit lopulta tehdä edistyneempää harjoittelua.
Hyvä sääntö on välttää sellaisia asioita, jotka sattuvat liikunnan aikana enemmän tai pahentavat kipua liikunnan jälkeen. Esimerkiksi on tavallista, että kipu lisääntyy raskaiden nostojen jälkeen, joissa on eteenpäin taivutuksia ja pyörähdyksiä. Akuutissa vaiheessa, riippumatta siitä, mistä kipu johtuu, kyse on kivunlievityksestä ja liikkumisesta niin, että olo paranee ja kipu vähenee, selkänoja voi lievittää kipua. Kun kipu on lievittynyt, voit palata säännöllisen liikunnan pariin. Käyttämällä hyvää ja vakaata selkänojaa pääset nopeammin harjoittelun alkuun ja ennen kaikkea selkä tuntuu turvallisemmalta ja uskallat ottaa liikkeissäsi hieman enemmän käänteitä.
Kun olet aloittanut harjoittelun, voi olla hyvä muistaa harjoittaa ensin vakautta ja totuttaa selkäsi vähitellen haluamaasi harjoitukseen. Mene hitaasti ja käytä selkänojaa!

MITEN SELKÄVYÖ VAIKUTTAA KEHOOSI?
Jos käytät selkävyötä, on hyvä varmistaa, että harjoittelet myös selkä-, ydin- ja lantionpohjalihaksia. Selkätuet eivät hajota lihaksia, mutta sinun kannattaa huolehtia siitä, että lihaskuntosi sekä selkälihasten koordinaatio paranevat. Selkävyön käyttö on hyvä tapa helpottaa itseäsi, kun aloitat selkäsi harjoittamisen. Selkävyö on yleinen ja se voi myös vähentää kipujasi ja antaa sinulle kontrolloidumman liikkeen selässäsi.

Pidä huolta itsestäsi äläkä pelkää hakea apua selkäkipuihisi! Ja jos haluat lisätukea selällesi jokapäiväisessä elämässä tai urheiluharrastuksen aikana, tutustu selkäsuojavalikoimaamme klikkaamalla tästä.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.