Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Niskan välilevytyrä

Herniated Cervical Disc

Kun niskassa havaitaan välilevytyrä, ensimmäinen oire on yleensä niskakipu. Kivun tarkka luonne voi vaihdella henkilöstä toiseen, kuten polttava tai pistävä kipu, mutta se voi olla myös nalkuttava ja jatkuva tunne. Muita oireita voivat olla kipu, pistely tai puutuminen käsivarsissa ja hartioissa. Niskassa oleva välilevytyrä tarkoittaa, että kahden niskanikaman välinen välilevy on revennyt ja puristaa hermoja. Välilevytyrästä johtuva syy on vielä hieman epäselvä, mutta siihen näyttäisi olevan geneettinen alttius. On tavallista, että välilevyt repeävät, ja monesti sinulla ei ole edes mitään oireita, vaan se paranee itsestään.

Koska on epäselvää, miksi ja miten välilevytyrä syntyy, on myös vaikea antaa vinkkejä sen ennaltaehkäisyyn. Välilevytyrää ei kuitenkaan kannata pelätä. Se paranee yleensä itsestään, mutta todella vakavissa tapauksissa voidaan tarvita leikkausta. Useimmille ihmisille kipulääkkeet riittävät yleensä kivun akuutin vaiheen aikana, ja lisäksi lihaksia vahvistetaan liikunnan avulla. Joissakin tapauksissa kiropraktikko tai naprapaatti voi myös auttaa pehmentämällä ympäröiviä niveliä, sillä ne voivat usein jäykistyä kävellessä ja jännittyä kivun vuoksi. Lepää tarvittaessa, mutta yritä silti liikkua mahdollisimman paljon.

Jos sinulla on välilevytyrä niskassa, on hyvä pysyä fyysisesti aktiivisena selän ja niskan lihasten vahvistamiseksi, mutta tee se varovasti. Harjoittelu harjoitusnauhalla/kuminauhalla on lempeä ja pehmeä harjoitusmuoto, joka sopii tämäntyyppiseen vammaan. Voi myös olla hyvä käyttää linimenttiä tai lämmittävää voidetta niskan voiteluun, sillä murtuneen välilevyn lähellä olevat lihakset voivat usein jäykistyä melkoisesti. Niskalle sovitettu kinesioteippi voi myös auttaa, jotta lihakset, jotka haluavat kompensoida murtunutta välilevyä, eivät ylikuormitu liikaa ja uuvu. Lisätuen saamiseksi voi olla hyödyllistä käyttää selkänojaa.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.