Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Lumbago

Lumbago

Lumbago on tila, johon liittyy alaselän kipua. Joskus lumbago mainitaan yhdessä iskiaksen kanssa, ja siitä voi syntyä sekaannusta. Lumbago ja iskias ovat kaksi erilaista sairautta, joissa lumbago aiheuttaa kipua lannerangassa ja sen ympärillä, kun taas iskias aiheuttaa jalkoihin säteilevää kipua. Ammattikielessä käytetään termiä lumbago-iatsia, ja sillä viitataan siihen, mitä yleisesti kutsutaan iskiakseksi.

Tutumpi termi lumbago on selkäkipu. Kipua voi esiintyä raskaiden nostojen jälkeen, ja se esiintyy yleensä aamuisin. Syitä on monia, mutta lumbago johtuu harvoin vammasta tai sairaudesta. On tavallista, että kipu voimistuu toiselle puolelle. Kuka tahansa voi sairastua, ja oireet voivat olla sekä toistuvia että akuutteja, pitkäkestoisia tai lyhyen ajan kuluttua häviäviä.

Lumbagoongelmaa tutkittaessa tarkistetaan kudosvaurion luonne, sairastuneen fyysinen kapasiteetti ja elämäntilanne. Alaselkäkipu voi johtua selkävammasta tai muista syistä, kuten välilevytyrästä tai välilevykivusta, mekaanisesta lukkiutumisesta, liian staattisesta työstä tai väsymyksestä ja jäykkyydestä. Selkäkipu voi johtua selän eri osista, kuten lihaksista, nivelsiteistä, välilevyistä tai nikamien välisistä nivelistä. Kivun syy määrittää hoidon luonteen.

Lumbagon hoito voi vaihdella ja riippuu pääasiassa kivun syystä. Kivun ehkäisemiseksi on huolehdittava lämmittelystä ennen fyysisesti vaativaa työtä ja varmistettava, että nostaminen tapahtuu oikealla tekniikalla selän suojaamiseksi. Jos tapaturma on jo sattunut ja kipua on esiintynyt, voit joko levätä tai, jos kipu on voimakasta ja jatkuvaa, hakeutua lääkäriin. Voit myös käyttää erilaisia tukia selälle, kuten selkätukia tai asentoliivejä, sekä ennaltaehkäisyyn että hoitoon.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.