Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Lymfedeema

Lymphoedema

Kun imuneste kerääntyy kehon osaan niin, että se turpoaa, sitä kutsutaan lymfaturvotukseksi. Lymfedeema on tavallisinta käsivarsissa tai jaloissa, mutta myös kasvojen, kaulan tai rintakehän lymfedeema voi kehittyä. Lymfedeema voi olla synnynnäinen, tai se voi esiintyä, jos sinulle on tehty leikkaus, jossa imusolmukkeet ovat vaurioituneet tai poistettu. Lihavuuden ja lymfedeeman välillä on myös yhteys. Oireet, jotka saatat huomata, jos sinulla on sairastunut, ovat, että iho muuttuu tavallista paksummaksi ja kireämmäksi, ja lopulta saatat myös huomata, että kyseinen alue turpoaa ja tuntuu raskaammalta. Jos lymfedeema jatkaa kasvuaan, kehonosan liikkuvuus heikkenee, mikä johtaa muun muassa iho-ongelmiin ja kipuun.

Mitä nopeammin lymfaturvotuksesta kärsivä henkilö saa apua, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on toipua. Varhaisessa vaiheessa oireista voidaan ehkä päästä eroon, mutta jos hoitoa ei anneta ajoissa, on vaarana, että imunesteen kertyminen johtaa myös rasvan ja sidekudoksen kertymiseen ihoon. Lymfedeemaa hoidetaan käyttämällä kompressiosukkia, jotka kohdistavat jatkuvaa painetta kudokseen, joka estää lymfedeeman kasvun ja vähentää turvotusta. Kompressiosukat aiheuttavat kehoon enemmän painetta kuin tavalliset tukisukat, joten on tärkeää tehdä huolellinen yksilöllinen harkinta, jotta kompressio voidaan säätää niin, ettei se ole liian korkea eikä liian matala. Lymfedeemaa voidaan ehkäistä säännöllisellä liikunnalla ja terveellä painolla.

Kuten edellä mainittiin, kompressiosukkaa valittaessa on tärkeää varmistaa, että löydät sukan, jonka paine ei ole liian korkea mutta ei myöskään liian matala. Lisäksi on syytä käyttää sukkaa, joka on sovitettu kokoon ja kehon osaan, jossa lymfedeema sijaitsee. Joillekin sairastuneille riittää, että sukkaa käytetään päivän aikana, toisille taas sukkaa on käytettävä koko päivän ajan. Paineen ylläpitämiseksi ja sukan käyttöiän pidentämiseksi on suositeltavaa huuhdella sukka päivittäin. Onneksi nykyään on olemassa erityyppisiä kompressiosukkia eri tyyleillä ja eri toiminnoilla kaikkiin elämänvaiheisiin. Tärkeintä on valita juuri sinun tarpeisiisi sopiva sukka!

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.