Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Kantapään kannattelu (Plantar fasciitis)

Heel spur (Plantar fasciitis)

Onko sinulla kipua kaaren tai kantapään sisäpuolella? Sattuuko se, kun heräät aamulla, mutta sitten kipu hellittää? Tuleeko kipu takaisin, kun juokset tai harrastat muuta urheilua? Silloin on mahdollista, että sinulla on kantapään kannattelu. Kantapään kannattelu on teknisesti nimeltään plantaarifaskiitti, ja se on ylikuormitusvamma, joka voi syntyä, kun harjoittelun intensiteetti kasvaa tai kun kuormitat jalkaasi tavallista enemmän. Vamma paranee itsestään, mutta toipumisaika voi olla pitkä, jopa 2 vuotta.

MITKÄ OVAT KANTAPÄÄN KANNANKOUKISTAJIEN OIREET?
Kantapään kannattelu voi tuntua eri tavoin, mutta joitakin yleisimpiä oireita ovat.
- Kipu jalan alla, kun olet juuri herännyt.
- Kipu kantapäässä, kun olet istunut pitkään paikallasi ja matkustat. Kipu on melko samanlaista kuin aamulla, mutta mahdollisesti hieman lievempää.
- Kipu tai kramppaus jalkapohjan lihaksissa kuormituksen alaisena. Kipu usein vähenee jalan lämmetessä.
- Kipu kantapäässä kuormituksessa.
- Kantapään kannattajat voivat aiheuttaa kipua myös levossa. Se vaivaa pääasiassa ihmisiä, jotka tekevät työtä, johon kuuluu paljon seisomista ja kävelyä. Raskaan rasituspäivän jälkeen on tavallista, että kipu tuntuu jyskyttävänä ja jatkuu lepäämisen jälkeenkin.

MIKSI KANTAPÄÄHÄN TULEE KANNANKOUKISTAJIA?
Kantapään kannattelu on ylikuormitusvamma, kun jalkaholvin jänne on rasittunut ja keho on joutunut rasitukseen, jota se ei kestä. Kipua esiintyy usein esimerkiksi silloin, jos kasvatat harjoitteluannosta nopeammalla tahdilla kuin keho kestää. Kivun perimmäinen syy voi usein sijaita muualla kuin jalkaterässä; syynä voi olla esimerkiksi lantion, kankaan ja jalkojen epätasapaino, jonka vuoksi keho ei selviydy altistavasta harjoituksesta. Voit myös saada kantapääkipuja, jos muutat "jalkakäyttäytymistäsi". Esimerkiksi jos et ole tottunut kävelemään paljain jaloin ja alat tehdä niin tai jos lisäät litteiden kenkien käyttöä. Kantapääongelmat voivat myös pahentua, jos sinulla on silmäterä tai matalat jalkaholvit tai jos olet ylipainoinen.

VOIKO ITSE TEHDÄ MITÄÄN HELPOTTAAKSEEN/PARANTAAKSEEN KANTAPÄÄN KANNUKSIA?
Paranemisprosessin aikana on tärkeää kuunnella kehoasi eikä rasittaa sitä tarpeettomasti. Kantapään kannattaisi yleensä parantua itsestään, vaikka se voi kestää kauan, jopa 2 vuotta, ja paranemisvaiheen aikana on otettava huomioon joitakin asioita, jotka helpottavat paranemista ja vähentävät riskiä, että kipu lisääntyy tai palaa:

LEPO
Jos sattuu, on hyvä levätä ja antaa kehon toipua. Jos kuitenkin jätät kivun huomiotta ja jatkat tavalliseen tapaan, se voi jonkin ajan kuluttua olla tuplasti rankaisevaa. Yksinkertaisesti sanottuna, mitä nopeammin puutut ongelmaan, sitä nopeammin paranemisprosessi etenee.

KÄYTÄ POHJALLISIA JA SUKKIA KANTAPÄÄN KANNATTELUUN.
On olemassa pohjallisia, pohjallisia ja sukkia, jotka on suunniteltu nimenomaan kantapäästä kärsiville. Ne tarjoavat hyvän pehmusteen ja kivunlievityksen ja auttavat samalla kantapäätä paranemaan nopeammin.

HARJOITTELE
On tärkeää aloittaa liikunta toimintakyvyn ja liikkuvuuden lisäämiseksi ja jalkaterän voiman lisäämiseksi. On olemassa kuntoutusharjoituksia, jotka on suunniteltu erityisesti kantapään kannankoukistajien lievittämiseen. Esimerkiksi varpaiden nostot ovat klassinen harjoitus, jota tehdään päivittäin parantumisen nopeuttamiseksi. Harjoitusohjelma voidaan laatia yhdessä fysioterapeutin kanssa. On tärkeää tehdä kuntoutusharjoittelua oikeassa annoksessa; ei liian vähän eikä liikaa.

INVESTOI MUKAVIIN KENKIIN
Tarkista kenkäsi, etteivät ne ole rikki tai huonosti rakennetut. Aseta mukavuus etusijalle ja käytä kenkiä, joissa on tukeva pohja ja hyvä iskunvaimennus.

TYÖSTÄ JUOKSUTEKNIIKKAASI
Kun olet taas kunnossa, juoksutekniikkasi voi olla ratkaisevan tärkeää, jotta vältät uudet vammat. Esimerkiksi kantapään lonkkien välttämiseksi on suositeltavaa, että laitat etujalan juoksuaskeleen etupäähän (etkä kantapäätä).

Harjoittelu ja kaikki toimenpiteet voivat tuntua toivottomilta, mutta on tärkeää, ettet anna periksi ja annat paranemisprosessin viedä oman aikansa! Ei ole harvinaista, että kantapään kannattelun oireiden häviäminen kestää jopa 2 vuotta. Paranemisvaiheen aikana on tärkeää kuunnella kehoasi!

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.