Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Litteät jalat

Flat feet

Litteä jalka on juuri sitä, miltä se kuulostaa: jalka on litteä, eli jalkaterän kaari on enemmän tai vähemmän painunut normaalin kaaren sijaan. Joillakin meistä se on syntymässä, kun taas useimmat meistä saavat sen vuosien mittaan. Sisäkaari romahtaa iän myötä, ja tämä johtaa usein ylipronaatioon, mikä tarkoittaa, että jalka rullaa sisäänpäin ja rasittaa nilkkaa ja jalkaa liikaa. Kaaren matala asento aiheuttaa sen, että kävelet enemmän jalkaterän sisäpuolella, mikä aiheuttaa jalkaterän virheasentoa. Litteät jalat eivät aina aiheuta ongelmia, mutta ne voivat aiheuttaa kipua sääressä, polvessa ja selässä. Jalkaterän alla, erityisesti kantapäässä, voi esiintyä kipua, kun jalkaterä kuormittuu liikaa.

Litteät jalat eli laskeutuneet jalkaholvit johtuvat usein siitä, että ne ovat perinnöllisiä. Se voi kuitenkin johtua tai pahentua myös sellaisista tekijöistä kuin ikä, liikalihavuus tai raskaus. Myös elämäntavoilla on merkitystä. Jos kävelemme ja seisomme paljon esimerkiksi töissä, se vaikuttaa osaltaan litteisiin jalkateriin, varsinkin jos pinta on kova. Myös huonot kengät voivat aiheuttaa jalkojemme lommahtamisen ja sisäänpäin vierimisen enemmän kuin pitäisi.

Litteäjalkaisten on tärkeää käyttää kenkiä, jotka tukevat jalkaa hyvin. Jos käyttämissäsi kengissä on litteä sisäpohja, voit saada jalkaterääsi paremman asennon ja tuen kaaritukien avulla. Jos haluat lisätukea ja vakautta koko jalalle, käytä puoli- tai kokopohjallisia. Jalkaortoosit tukevat jalkaholvia, ehkäisevät ylipronaatiota ja antavat vartalolle oikean asennon. Jalkaortoosien tulisi olla joustavia ja liikkua jalan mukana ja tukea jalkaterän kaikkia kolmea jalkakaarta. Pohjalliset antavat sekä tukea että mukavan tunteen kävellessä tai juostessa.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.