Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Jalkojen turpoaminen

Swollen feet

Joskus jalat voivat olla turvoksissa. Syy tähän ja se, liittyykö siihen kipua, riippuu turvotuksen syystä. Yleisesti ottaen urheiluvammoissa esiintyvä turvotus johtuu osittain vapaan veren vuotamisesta kudoksiin, mutta pääasiassa nesteen karkaamisesta imusuonistosta, kun verenkierto on estynyt. Turvotuksen koko riippuu verenvuodon määrästä. Usein turvotus ei ilmaannu heti, vaan se tulee jonkin aikaa vamman jälkeen. Jopa 48 tuntia vamman jälkeen turvotus voi lisääntyä.

Kivun hoidossa tulisi ensisijaisesti keskittyä turvotuksen vähentämiseen. Tämä johtuu siitä, että turvotuksen aste ja koettu kipu ovat suoraan yhteydessä toisiinsa. Turvotus lisää kudokseen kohdistuvaa painetta ja kipua esiintyy. Tehokkain menetelmä turvotuksen hoitoon on paineside. Sekunneissa vähintään 90 % verenvuodosta on estetty painesiteillä. Kipulääkkeitä voidaan käyttää kivun vähentämiseen.

Nopein tapa parantua on estää turvotuksen syntyminen. Hätätilanteessa turvotusalue on pidettävä paikallaan. Näin tehdään enintään 20 minuutin ajan verenvuodon jatkuessa. Kun verenvuoto on tyrehtynyt, aluetta ei enää tarvitse pitää paikoillaan, ja 24 tunnin kuluttua on pikemminkin tarpeen pitää ruumiinosa aktiivisena levon sijaan.

Turvonneita jalkoja vastaan suositellaan käytettäväksi kompressiosukkia, jotka parantavat verenkiertoa, ehkäisevät verihyytymiä ja toimivat myös painesiteenä pienemmille turvotuksille, mikä vähentää turvotusta. Kompressiosukkia on saatavana sekä matalia että korkeita malleja, jotka ulottuvat polven alapuolelle.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.