Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Apophysitis

Apophysitis

Yksi yleisimmistä lasten kantapääkivun syistä on apofysiitti eli Severin vamma. Vamma johtuu liikakäytöstä, ja se syntyy runsaan liikunnan jälkeen sekä kuormittamalla jalkaa väärin pitkän ajan kuluessa. Tämä tulehdus koskee eniten 8-15-vuotiaita lapsia. Tuossa iässä lapset kasvavat paljon, ja nopean kasvun ja liikakäytön yhdistelmä voi johtaa apofysiittiin. Juuri kantapään luun kasvuvyöhykkeet joutuvat rasitukseen ja kehitys häiriintyy, jolloin oireena on kipu. Kipu voi ilmaantua äkillisesti ja on usein kantapään luun takaosassa. Vamma paranee itsestään, mutta se voi kestää jopa vuoden.

Jos lapsesi on kärsinyt apofysiitistä, sinun on syytä käydä lääkärissä varmistamassa vamma. Sen jälkeen on suositeltavaa kokeilla lapsellesi ortopedistä jalkapohjaa. Tämä vähentää kipua mutta myös nopeuttaa paranemisprosessia. Ortopedit tekevät ensin muotin lapsen jalkaterästä kartoitettuaan liikemallin. Sen jälkeen he luovat pohjallisen, jota voidaan käyttää kaikentyyppisissä jalkineissa. Lapsi voi liikkua ja harrastaa vapaa-ajan toimintaa tavalliseen tapaan ja kuten ennen vammaa. Kantapää saattaa vielä kipeytyä, kun pohjallinen on asennettu kenkään, mutta sen ei pitäisi olla kivulias. Muita asioita, joita voit tehdä itse ja jotka voivat auttaa, ovat jalkaterän lepo ja venyttely.

Tämäntyyppisten ongelmien ehkäisemiseksi on tärkeää, että kengät ja pohjat ovat hyvät. Monet lapset ja nuoret käyttävät nykyään kenkiä, joissa on litteät pohjat. Tämä tarkoittaa, että jalka ei saa tarvitsemaansa tukea tai vakautta, mikä voi aiheuttaa kipua. Tulehduksen voi tuntea paremmin nilkkatuen avulla, joka kulkee kantapään takaosaa pitkin. Se antaa myös lämpöä, mikä voi olla hyödyllistä kivun ja tulehduksen yhteydessä. Koska tuki on ohut, se mahtuu helposti kenkään. Myös erityiset sukat, jotka vahvistavat ja tukevat kantapäätä, voivat olla vaihtoehto. Erikoissukat ovat eräänlaisia avokärkisiä kompressiosukkia, joita käytetään jalan päällä. Sukkia on saatavana eri värejä ja kuvioita, jotta lapsi voi valita.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.