Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Puiset reidet

Thigh Contusion

Reisivamma aiheutuu reisilihakseen kohdistuneesta kovasta iskusta tai tärähdyksestä. Se voi olla esimerkiksi polvi, joka osuu reiteen suurella voimalla lähikontaktin tai tappelun aikana. Reisivammat ovatkin suhteellisen yleisiä kontaktilajeissa, kuten käsipallossa, floorballissa tai jalkapallossa. Reisikakut aiheuttavat verenvuotoa lihakseen. Se on kivuliasta mutta useimmissa tapauksissa vaaratonta. Ensimmäinen oire on voimakas kipu. Sitä seuraa turvotus ja lisääntynyt paine lihaksessa, ja lopulta reiteen muodostuu suuri mustelma. Lihaksen toiminta heikkenee ja heikkenee, jolloin jalan liikuttaminen vaikeutuu.

Toistuvat reisikakut johtavat arpikudoksen lisääntymiseen lihaksessa ja voivat johtaa arpikudoksen kalkkeutumiseen ja lihaksen luutumiseen. Arpikudoksen lisääntyessä lihaksen toiminta voi heikentyä entisestään, ja riski toistuviin reisilihaskivuihin tai muihin saman alueen vammoihin kasvaa.

MIKÄ ON REISILUUN KAULAN PARANEMISAIKA?
Reiden ruhjeen paranemisaika on 1-2 kuukautta, ja sen lisäksi, että loukkaantunut lihas lepuutetaan, saatat tarvita tukisidettä, kun aloitat harjoittelun uudelleen.

VOIKO REISILIHAKSEN KANSSA TREENATA?
Lihaksen sisällä on verenvuotoa 48 tunnin kuluessa vamman syntymisestä. Sinun tulisi pysyä paikoillaan, jotta verenkierto pysyy mahdollisimman vähäisenä. Vastaus on siis, että akuutissa vaiheessa sinun tulisi välttää liikuntaa, venyttelyä, hierontaa tai muita toimintoja, jotka lisäävät verenkiertoa reisilihaksen vaikutusalueella.

REISILUUN KAULAN HOITO
Kun vamma on akuutti, käytetään painesiteitä ja reisi asetetaan korkeaan asentoon. Paina reiden takaosaa ja vasikkaa yhteen polvi mahdollisimman koukussa ja kiedo puristussidoksella ensimmäiset 24 tuntia. Helpotusta kainalosauvoilla on hyvä saada. Jatka kompressiositeen käyttöä seuraavien 24 tunnin ajan.

Akuutin vamman jälkeen lämmittävä reisisuojus voi tukea reittä ja samalla auttaa tehokkaasti pehmentämään lihasta ja edistää kompression ja virtauksen lisääntymistä vamma-alueella, mikä helpottaa paranemista.

KUNTOUTUS REISILIHASVAMMAN JÄLKEEN
Kinkkusiiven kuntoutus aloitetaan heti akuutin vamman rauhoittumisen jälkeen, mieluiten fysioterapeutin laatiman ohjelman avulla.

PALUU NORMAALIIN HARJOITTELUUN HAMSTRING-VAMMAN JÄLKEEN
Kun urheiluharrastusta jatketaan, on ensimmäisellä kerralla, yleensä koko loppukauden ajan, käytettävä suojaavaa sidettä, joka peittää hieman vammakohdan. Urheilutoiminnan aloittaminen uudelleen kestää kahdesta päivästä jopa kymmeneen viikkoon riippuen vamman laajuudesta ja annetusta ensiapuhoidosta.

Hyödyllisenä ohjeena voidaan pitää sitä, että reisilihas on parantunut riittävästi ja valmis täyteen kuormitukseen, kun polven taipuma on 120° ja kun ei ole merkkejä heikkoudesta tai lihaskadosta.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.