Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Peukalon nivelrikko

Osteoarthritis of the thum

Peukalon nivelrikkoa kutsutaan usein peukalon nivelrikoksi. Nivelrikko tarkoittaa, että nivelrusto, joka normaalisti toimii nivelessä - tässä tapauksessa peukalon nivelessä - liuku- ja iskuja vaimentavana pintana, on ohentunut eikä näin ollen täytä tehtäväänsä. Peukalon tyvinivelen nivelrikossa tämä voi aiheuttaa sen, että luut reagoivat kasvamalla ja siirtämällä peukalon niveltä, jolloin peukalon nivel tulehtuu.

Nivelrikon riskitekijöitä ovat muun muassa korkea ikä, perimä, luiden tai nivelsiteiden aiempi vaurioituminen, tulehduksellinen nivelsairaus tai peukalonivelen virheasento.

MITKÄ OVAT PEUKALON NIVELRIKON OIREET?
Peukalon nivelrikon oireita ovat nivelen turvotus, kipu painonsiirron ja liikkeen yhteydessä sekä huomattava ero aiempaan heikkouteen peukalon ja etusormen otetta tehdessä. Peukalon tyvi voi myös jäykistyä, jos nivelrikko on jatkunut pitkään.

MITEN PEUKALON NIVELRIKKOA HOIDETAAN?
Yksi ensimmäisistä toimenpiteistä peukalon nivelrikosta kärsiville on tukisidoksen (Ortos) pitäminen peukalon tyven ympärillä kivuliaan nivelen lievittämiseksi. Monia nivelrikkoa sairastavia hoidetaan myös kortisonipistoksilla, jotka ajan myötä voivat johtaa täydelliseen helpotukseen. Myös joistakin tulehduskipulääkkeistä voi olla apua kivun ja turvotuksen lievittämisessä.

Riippumatta siitä, työskenteletkö ennaltaehkäisevästi vai onko sinulla jo peukalon nivelrikko, on tärkeää miettiä, miten voit työskennellä ja liikkua ergonomisemmin nivelten säästämiseksi. Jos nivelrikko on vakava, nivelen tekonivelleikkaus tai nivelen poisto voi lopulta olla paras ratkaisu kivun poistamiseksi.

Kuten aiemmin mainittiin, jonkinlaisen siteen käyttäminen peukalon tyvinivelen ympärillä voi olla hyödyllistä sekä ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä että nivelrikon puhjettua. Voi olla mukavaa käyttää koko käden ympärille sopivaa rannesuojaa, joka lämmittää ja tukee. Tulehtuneiden alueiden pitäminen lämpimänä nopeuttaa tulehtuneen alueen paranemista. Erityisesti peukalon tyvinivelen helpottamiseksi on hyvä teipata nivel kinesioteipillä. Teippi on vedenkestävää ja joustavaa, ja sitä käytetään yleisesti sekä ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä että loukkaantuneiden alueiden vakauttamisessa. Teippiä, jonka löydät täältä Soprtsmart.se-sivustolta, on saatavana useita eri lajikkeita ja värejä, joten voit valita itsellesi ja paranemisprosessillesi parhaiten sopivan teipin.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.