Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Nyrjähtänyt ranne

Sprained Wrist

Ranteen nyrjähdys tai sijoiltaanmeno voi tapahtua, jos niveleen kohdistuu äkillinen ja voimakas rasitus. Tämä voi johtaa jänteiden, nivelsiteiden tai lihasten vaurioitumiseen. Nyrjähdys voi tapahtua esimerkiksi kaatumisen yhteydessä, kun saat itsesi kiinni kädet ojennettuina. Nyrjähdys voi johtua myös ranteeseen kohdistuneesta voimakkaasta iskusta tai ranteen luonnottomasta vääntymisestä.

Ranteen nyrjähdyksessä ranteen vakaudesta vastaavat nivelet vaurioituvat. Ranteen nyrjähdyksen oireita voivat olla turvotus, kipu käden käytössä ja ranteen liikuttamisessa tai ranteen epävakaus. Joskus ranne myös värjäytyy käden verenvuodon vuoksi. Se voi olla outo tunne, ja monet ihmiset tuntevat itsensä täysin toimintakyvyttömiksi, kun heidän kätensä eivät toimi kunnolla.

NYRJÄHTÄNEEN RANTEEN ENSIHOITO
Akuutissa vammassa on tärkeää minimoida turvotus ja verenvuoto painamalla. Kiedo ranne tiukasti venyttämällä kiristyssidettä kiedottaessa. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei saa kääriä niin tiukasti, että käsi puutuu. Anna painesiteen olla noin 15 minuuttia. Pura kääre ja toista muutaman kerran. Jos tunnet, että sormesi puutuvat, löysää sidettä välittömästi ja kääri se uudelleen. Kivun lievittämiseksi voit viilentää aluetta jäällä tai muulla kylmällä, mutta älä koskaan käytä kylmää suoraan iholle. Käden pitäminen koholla sydämen yläpuolella voi tuntua hyvältä ja vähentää turvotuksen pahenemisen riskiä.

PITÄISIKÖ MENNÄ LÄÄKÄRIIN NYRJÄHTÄNEEN RANTEEN TAKIA?
Useimmat ihmiset, joilla on nyrjähtänyt ranne, eivät hakeudu lääkäriin. Jos sinulla on kuitenkin seuraavia oireita muutaman päivän kuluttua, sinun on syytä mennä lääkäriin. 1. Jos sinulla on kovia kipuja eikä kipu hellitä. 2. Jos sinulla on kova kipu. Jos ranteen turvotus jatkuu rannesuojuksen tai asianmukaisen kääreen käyttämisestä huolimatta. 3. Jos ranne on edelleen turvoksissa. Jos ihosi on värjäytynyt tai punoittaa, mikä voi viitata siihen, että sinulla on tulehdus.

NYRJÄHTÄNEEN RANTEEN KUNTOUTUS?
Akuutin vaiheen jälkeen on tärkeää palata työhön mahdollisimman pian rasittamatta rannetta. Mieluiten jo loukkaantumispäivänä tai muutaman päivän kuluttua. Liikkumisharjoittelu on sitten seuraava vaihe kuntoutuksessa, ja se voidaan aloittaa yhden tai kahden päivän kuluttua. Fysioterapeutin kanssa voidaan laatia harjoitusohjelma, jotta kättä ei ylikuormiteta kuntoutusvaiheessa. Jos ranteen nyrjähdykset toistuvat, on tehtävä arviointi ja laadittava kattavampi kuntoutusohjelma.

PITÄISIKÖ RANTEEN NYRJÄHDYKSESSÄ KÄYTTÄÄ RANNESUOJAA?
Nyrjähtäneessä ranteessa on hyvä käyttää rannetukea tai rannesuojaa. Tämä antaa tukea ja vakautta jokapäiväisessä elämässä tai liikunnan aikana. Rannetuki edistää myös kivunlievitystä, sillä se auttaa rannetta pysymään oikeassa asennossa. Se myös ehkäisee lisävammoja ja antaa sinulle oikeanlaista helpotusta. Yksinkertaisesti sanottuna se antaa sinulle tarvitsemasi tuen ja saa sinut tuntemaan olosi varmemmaksi kuntoillessasi.
Rannetuen oikea ja vakaa istuvuus on tärkeää paranemisen kannalta. Hyvä rannetuki voidaan säätää ja räätälöidä yksilöllisesti, jotta se antaa parhaan mahdollisen tuen ja toiminnan nyrjähdyksen parantuessa. Tuen on oltava mukava käyttää, vakaa ja estettävä ranteen taipuminen. Nyrjähtäneen ranteen rannetuen tarkoituksena on tarjota tarvittava liikkuvuus ilman, että loukkaantuneeseen alueeseen kohdistuu painetta. Tämä estää kipua ja ylirasitusta.
Hyvän rannetuen ei myöskään pitäisi liukua edestakaisin, joten on tärkeää, että koko on oikea ja sopii ranteeseesi.

VOIKO RANNETUKEA KÄYTTÄÄ MUUSTA SYYSTÄ KUIN NYRJÄHTÄNEEN RANTEEN TAKIA?
Kyllä, rannetukea voidaan käyttää ennaltaehkäiseviin tarkoituksiin, etenkin jos sinulla on aiempi vamma. Nivelsiteen toistuva vaurioituminen voi aiheuttaa sen pysyvän venymisen, jolloin ranne tuntuu epävakaalta. Tämä asettaa sinut lisävammojen vaaraan. Vaikka sinulla ei siis olisikaan suuria kipuja, saatat tuntea ranteesi heikoksi ja epävakaaksi, minkä vuoksi rannesuojat ovat hyödyllisiä.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.