Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Meniskivamma

Meniscus tears

Polvissamme on kaksi puolikuun muotoista välilevyä. Niiden tehtävänä on toimia iskunvaimentimina ja suojata esimerkiksi kävelyn, hyppäämisen tai juoksun aiheuttamilta rasituksilta ja venähdyksiltä. Joskus meniskiin voi syntyä vammoja, ja paljon urheilevat ja iäkkäät ihmiset ovat erityisen alttiita niille. Voimakas vääntö voi johtaa meniskivammaan.

Meniskivammat voivat johtaa repeämiin tai meniskin palan irtoamiseen. Irtonainen pala voi sitten juuttua jonnekin polviniveleen ja aiheuttaa polvinivelen lukkiutumisen. Lukkiutuminen tuntuu, kun niveltä venytetään tai taivutetaan. Polven lukkiutumisen lisäksi, jos sinulla on meniskivamma, saatat tuntea kipua, kun väännät polvea tai kyykistyt. Usein polvessa näkyy myös turvotusta.

Jos sinulla on pieni meniskivamma, se paranee usein itsestään. Polvea kannattaa lepuuttaa ja odottaa, että meniski toipuu. Yleensä tarvitaan fysioterapiaa, ja jos kyseessä on vakavampi vamma, joka ei parane itsestään, meniskin leikkaus voi olla tarpeen.

Voit tehdä joitakin asioita meniskivammojen ehkäisemiseksi. Kannattaa muistaa harrastaa liikuntaa ja rakentaa vakaata lihaksistoa jalkaan ja polven ympärille. Oikealla voimaharjoittelulla voit rakentaa vakautta, joka tukee ja suojaa meniskiä. Voit myös miettiä venyttelyä ja pitää polven ympärillä olevan alueen pehmeänä ja joustavana. Joustava polvituki meniskivammoille tarjoaa helpotusta, tukea ja kivunlievitystä meniskivamman sattuessa.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.