Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

ACL-vamma

ACL injury

Urheilumaailmassa on melko yleistä kuulla, että ihmiset kärsivät niin sanotuista ACL-vammoista. Tämäntyyppinen vamma voi aiheuttaa paljon kipua siitä kärsiville. Tosiasia on, että polvissamme on sekä etu- että takimmainen ristiside, jotka toimivat kahtena nivelsiteenä. Niiden tehtävänä on tehdä polvesta vakaa ja luja, ja ne toimivat myös pitämällä alaraajan yhdessä reisiluun kanssa. Siksi on hyvin luonnollista, että ACL-vammat ovat hyvin kivuliaita. Ihmiset, jotka ovat hyvin aktiivisia 14-30-vuotiaina, kärsivät todennäköisimmin ACL-vammoista. Urheilun ulkopuolellakin voi kuitenkin käydä huono tuuri ja vahingossa vääntää polvea hallitsemattomasti ja vahingoittaa ACL:ää.

Usein ACL-vammojen perimmäinen syy on se, että polvea on väännetty vahingossa suurella voimalla. Toinen syy on esimerkiksi voimakas jarrutus, joka voi myös johtaa ristisiteiden vaurioitumiseen. Yleensä juuri eturistisiteet vaurioituvat urheilulajeissa, kuten jalkapallossa ja hiihdossa. Kun tehdään näin voimakkaita vääntöjä, ristiside joko katkeaa kokonaan tai vain vähän. On tavallista, että ACL-vamman aiheuttamat ongelmat ilmenevät heti tapaturman jälkeen, mutta joillakin ihmisillä ongelmia voi esiintyä myös jonkin aikaa myöhemmin.

Jos väännät polveasi ja ACL-vammautuu, se voi todella tuntua siltä, että polvessa todella katkeaa tai "poksahtaa" jotain. Tämä tarkoittaa tietenkin paljon kipua, ja usein polvi turpoaa huomattavasti pian sen jälkeen. Joskus ihmiset voivat sekoittaa sijoiltaan menneen polvilumpion ja ACL-vamman. Ei ole harvinaista, että kävelyvaikeuksia esiintyy, koska jalkaa ei ole helppo tukea. Muutaman päivän tai viikon kuluttua vammasta kipu vähenee ja turvotus vähenee. Polvi saattaa silti tuntua epävakaalta kävellessä. Portaissa voi myös tuntua siltä, että polvi vain taipuu.

Jos kiertäjäkalvosin on loukkaantunut, on hyvä, että polvi pystytään käärimään sopivalla paineella mahdollisimman nopeasti. Näin vältytään toivottavasti pahimmalta turvotukselta. Kylmä voi myös vähentää kipua tänä aikana. Tämän jälkeen on tärkeää, että lääkäri tutkii polven ja arvioi vamman vakavuuden. On odotettavissa, että joudut käyttämään kainalosauvoja ja ottamaan kipulääkkeitä jonkin aikaa sen jälkeen. ACL-vammojen hoidossa on erilaisia lähestymistapoja. Joillekin ihmisille fysioterapia on erinomainen tapa harjoittaa polvea uudelleen. Suurin osa ihmisistä toipuu fysioterapian avulla, mutta joillakin on valitettavasti edelleen kipuja, vaikka vamma on parantunut. Joskus tarvitaan kuitenkin leikkausta. Jotkut ihmiset leikataan heti, kun taas toiset joutuvat odottamaan muutaman viikon, ennen kuin fysioterapian tulokset näkyvät. ACL-vammojen leikkauksessa käytetään yleensä jalasta peräisin olevaa jänteestä vaurioituneen ACL:n korvaamiseen.

Jos sinulle on tehty ACL-leikkaus, kuntoutus on tärkeää, jotta pääset takaisin jaloillesi. Sinulle annetaan yleensä ohjelma, jota tehostetaan tietyn ajan kuluessa. Kuntoutukseen tarvitaan vähintään kuusi kuukautta, mutta ei ole harvinaista, että tällaista harjoittelua tarvitaan lähes vuosi leikkauksen jälkeen. Kuntoutuksen aikana suositellaan polven tukemista hyvällä stabiliteetilla, jotta vältytään uusintavamman riskiltä.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.