Tervetuloa SPORTSMART Suomi

Suuri valikoima kuntoutustuotteita

SPORTSMART Suomi

Ilmainen toimitus yli 49 euron tilauksille

Fibromyalgia

Fibromyalgia

Fibromyalgia on kivulias sairaus, joka aiheuttaa pitkäaikaista kipua tai särkyä useiden kehon osien lihaksissa. Sairaudelle on ominaista pitkäkestoinen kehon kipu, jäykkyys ja tunnottomuus lihaksissa. Myös vatsakivut ja muut kivuliaat oireet ovat yleisiä. Lisäksi sairaus lisää sairastuneen yleistä kipuherkkyyttä niin, että asiat, joita terveet ihmiset eivät koe kivuliaiksi, voivat silti olla kivuliaita fibromyalgiaa sairastavalle. Kipu leviää koko ylä- ja alavartaloon sekä oikealle että vasemmalle puolelle, vaikka jotkin alueet ja kehonosat voivat sattua enemmän kuin toiset. Stressi, huono uni ja toistuvat liikkeet vaikuttavat fibromyalgian puhkeamiseen, ja lisäksi sairaus voi olla perinnöllinen.

Tällä hetkellä ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että fibromyalgiaa voisi ehkäistä, mutta voit ryhtyä toimiin oireiden esiintymistiheyden ja voimakkuuden vähentämiseksi, jos sinulla on fibromyalgia. Useimmat niistä liittyvät elämäntapoihin, esimerkiksi on tärkeää varmistaa, että saat riittävästi unta, vähentää henkistä ja fyysistä stressiä ja lisätä liikuntaa oireiden lievittämiseksi. Jos kärsit kivusta, sinun on syytä hakeutua lääkäriin, sillä pitkäaikainen kipu liittyy fibromyalgiaan. On myös tärkeää tarkistaa työasentoasi, jotta voit torjua kehossasi olevia jännityksiä. Jos tunnet itsesi stressaantuneeksi ja sinulla on uni- ja keskittymisvaikeuksia, on tärkeää ottaa kaikki varoitusmerkit vakavasti ja hakea ammattiapua.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että liikunnan lisääminen on yksi tärkeimmistä avaimista elämänlaadun parantamiseen ja fibromyalgiaa sairastavien kehon kipujen vähentämiseen. Liikunta vapauttaa kehossa endorfiineja, jotka toimivat luonnollisena kivunlievittäjänä ja voivat parantaa mielialaa, mutta on tärkeää aloittaa hitaasti ja lisätä aktiivisuutta vähitellen, jotta keho ei järkkyisi. Hyvä apu kehon kivun lievittämiseen voivat olla erilaiset tukisidokset, jotka lämmittävät ja tukevat lihaksia, jolloin kipu voidaan kokea lievempänä. Jos sinulla on kipuja myös nivelissä, esimerkiksi käsi- ja nilkkaniveliin, polviin, hartioihin ja kyynärpäihin on olemassa monia erilaisia hyviä tukia, jotka voivat helpottaa tietäsi kohti kivuttomampaa elämää fibromyalgian kanssa.

Jätä kommentti

Huomaa: kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.